False תזה בכדורגל הישראלי
פרופסור

תזה בכדורגל הישראלי

מה דוחף אנשי עסקים להשקיע ברכישת מועדוני כדורגל ?

מערכת פרופסור | 27.10.2008
תזה בכדורגל הישראלי

חוסר העניין בליגה הישראלית נובע משליטה של קבוצה אחת או שניים על יתר הקבוצות. הפערים האיכותיים הגדולים בין הקבוצות ופגיעות פיננסית גדולה של הקבוצות הקטנות יותר, מקשה על התקדמותן. המשך המגמה הזו עלול לפרק את הליגה הישראלית, כאשר שליטה של קבוצה אחת לאורך זמן יכול להוריד את העניין בליגה ולהפחית את מספר הצופים הכולל-תהליך שכבר מתרחש בעונות האחרונות. התהליך הזה לא רק שלא יסתיים, אלא אף ילך ויחמיר, במיוחד כאשר המטרה העיקרית של מועדוני הכדורגל בישראל היא מקסום התועלת האישית של בעלי מועדוני הכדורגל עם דגש על הפרמטר של הפרסום כפרמטר החשוב ביותר לבעל המועדון. כלומר, ההצלחה של המועדון, ולאו דווקא במישור הכספי, הוא הגורם החשוב ביותר לבעל המועדון על מנת למקסם את רמת הפרסום והחשיפה אותה הוא מקבל כבעל מועדון כדורגל .

 

כך טוען רן בן-מלכה, מסטרנט במחלקה לכלכלה באוניברסיטת בן-גוריון בעבודת מחקר (תזה) שהשלים לאחרונה, אשר התמקדה בענף הכדורגל המקצועי בישראל. זוהי ככל הידוע אחת העבודות האקדמיות היחידות העוסקות בכלכלת ספורט הכדורגל מההיבט הישראלי ולא מההיבט האירופי או האמריקני. בן-מלכה מבצע במחקרו ניתוח כלכלי של התנהגותם של בעלי העניין בענף הכדורגל, עם דגש על בעלי המועדונים. ניתוח זה מאפשר להבין את הבעייתיות הקיימת בענף , תוך העלאת רעיונות לשיפור המצב הקיים.

 

בשנים האחרונות בולט מספרם ההולך וגדל של אנשי עסקים הקונים מועדוני כדורגל וזאת למרות הפסדים כבדים שמציגים המועדונים הבכירים בכדורגל הישראלי מדי שנה. במחקרו דן החוקר בשאלה מה דוחף את אנשי העסקים הללו להשקיע ממיטב כספם ברכישת ובהפעלת המועדונים למרות שרווח כנראה הם לא יראו מכך. אין ספק שחלק מהמניע הינו התועלת הישירה הנגזרת מבעלות על מועדון, שנובעת גם מגורמים פסיכולוגיים כמו:הדחף לכוח, התאווה לכבוד והעובדה שחלק מאותם אנשי עסקים הם גם אוהדים של הקבוצות שהם קונים. אולם, בנוסף לכל הגורמים הללו, מתמקדת עבודתו של בן-מלכה במניע נוסף, לא חשוב פחות, והוא הרצון בהכרה ובפרסום גם מעבר לתחומי העסקים בהם זכו כבר אנשי העסקים הללו בהכרה ובהצלחה.מטרת העבודה היתה להכניס את גורם הפרסום לתוך המודלים הקיימים של כלכלת הספורט ולבחון כיצד השינוי במודל משפיע על האיזון התחרותי בליגה לעומת מודלים אחרים.

 

בן-מלכה: "כאשר מקסום רווחים הוא המטרה העיקרית של מועדוני ספורט (בדומה לליגות הספורט בארה"ב), בעל מועדון לא ירצה שקבוצתו תשלוט על כל האחרות אלא תהיה ברמה שווה לקבוצות האחרות כך שהמשחק ביניהם ימשוך יותר קהל ויהיה מעניין. האלמנטים שעושים את הכדורגל מעניין יותר הם אלמנטים של אי-וודאות בתוצאה ותחרותיות בין המועדונים. כאשר מקסום התועלת הוא המטרה של בעל מועדון (בדומה לליגות באירופה), הוא רוצה למקסם את תועלתו האישית ולכן  ירצה תמיד למשוך את השחקנים האיכותיים ביותר אליו, כך שקבוצתו תהיה המצליחה ביותר בלי התחשבות בקבוצות האחרות. כאשר איש עסקים מקבל חשיפה גדולה מהתקשורת במיוחד בכדורגל שהוא כל כך פופולארי וישנה חשיפה גדולה לאנשים העומדים בראש מערכות הספורט והכדורגל בפרט, הוא אפילו מוכן להוציא כסף גדול יותר כי הדבר עוזר לו בעסקיו הפרטיים ונותן לו חשיפה שלא היה מקבל במקום אחר, כתוצאה מכך  הקבוצות הגדולות שלהן יש את הבעלים העשירים יותר ובעלי היכולת הפיננסית הגדולה יותר, לא יפסיקו את התהליך של ריכוז השחקנים הכישרוניים אצלם בקבוצה. לעומת הקבוצות הקטנות שימשיכו להלחם על הפגיעות הפיננסית שלהן ותמיד יהיו פחות איכותיות ועם שחקנים פחות מוכשרים. צריך לציין שבשל התחרות על שחקנים בליגה כזו, מחיר השחקנים הפחות איכותיים עולה, כמו שקורה בליגה הישראלית כיום והדבר מוביל לקריסה פיננסית מהירה של הקבוצות הקטנות שצריכות לשלם שכר גבוה יותר גם לשחקנים הפחות איכותיים. בסופו של דבר התהליך יביא לפחות קבוצות איכותיות בליגה ופחות תחרותיות".

 

להערכתו, הדבר העיקרי שישפר את האיזון התחרותי בליגה ויביא לליגה יותר אטרקטיבית כאשר מטרת המועדונים היא מקסום תועלת של בעלי המועדונים ולא מקסום הרווחים של הליגה בכלל הוא חלוקת הפדיון מחדש. ישנם כמה רעיונות חלקם פחות ניתנים לביצוע חלקם ניתנים לביצוע על ידי ההתאחדות. הרעיון הפחות ביצועי הוא שהכנסות כל הקבוצות (הכנסות טבעיות כלומר: הכנסות מכרטיסים, מנויים והכנסות שוטפות ולא הכסף שמשקיע בעל המועדון) נאספות ומחולקות מחדש בצורה יותר שוויונית בין כל הקבוצות כמו כן מומלץ לתת לקבוצות שעולות ליגה מענק ליגה כמו שמקובל בליגה האנגלית, דבר שיאפשר לקבוצות אלו להתחרות על שחקנים מול הקבוצות הגדולות יותר. התוצאה של חלוקה כזו על פי כל מחקרים כלכליים שנעשו היא שמועדונים גדולים יורידו את הביקוש לכישרונות ומועדונים קטנים יעלו את הביקוש לכישרונות וכך תתקבל חלוקה שווה יותר של הכישרונות בין הקבוצות. אך כמובן שרעיון כזה יעורר התנגדות גדולה מצד המועדונים הגדולים.

 

רעיון אחר שהוצע במחקר שיותר ניתן לביצוע הוא לקבוע מס פרוגרסיבי (מס ששיעורו עולה ככל שההכנסה עולה) על הכנסות הקבוצות ואת המס הזה ההתאחדות תחלק באופן שווה בין הקבוצות, הדבר יצמצם את האי-שוויון בין הקבוצות, יגדיל את הכנסות הקבוצות הקטנות ויקטין את הכנסות הקבוצות הגדולות. הדבר יגרום לכך שקבוצות קטנות יוכלו להתחרות על שחקנים מבחינה כספית ונקבל חלוקה יותר שוויונית של הכישרונות בין הקבוצות בליגה. גם אם הדבר יקטין בטווח הקצר את הכנסות הקבוצות הגדולות יותר , בטווח הארוך המס הזה ישפר את איכות הקבוצות הקטנות, יגדיל את העניין והתחרותיות בליגה, יגדיל את מספר הצופים שמגיעים למגרשים ואת הכסף אותו מוכנה הטלוויזיה לשם בעבור משחקים אלו. בסופו של תהליך יגדל הפדיון הכולל של כל הקבוצות בטווח הארוך. גם אם קבוצה ספציפית תיפגע בהתחלה מההחלטה, הרי שההחלטה בסופו של דבר תגדיל את רווחי כל הקבוצות בטווח הארוך.

 

"בהחלטה על הגדלת הליגה, ההתאחדות לכדורגל כשלה בהבנת הבעיות האמיתיות והעמוקות של הליגה והחליטה על פתרון מלאכותי" קובע בן-מלכה נחרצות ומסביר: "חשוב לציין, שבשמירה על המצב הקיים, כלומר הגדלת מספר הקבוצות בליגה ללא צעדים משלימים מצד ההתאחדות יכול להביא לקריסה כלכלית של קבוצות הקטנות ולחוסר יכולת להתחרות בקבוצות הגדולות יותר לאורך עונה שלמה. במיוחד כשהקבוצות שנוספות לליגה הן בעלות תקציב נמוך וחוסר יכולת להתחרות על שחקנים איכותיים. ההיצע הדי מוגבל של שחקנים מקומיים יגרום לקבוצות הקטנות יותר להיות עם סגל פחות איכותי והליגה כולה תהפוך לפחות איכותית. בליגה כזו ישוחקו מספר משחקים מצומצם בהם יש עניין אמיתי".

 

המחקר מציע ליישם את המסקנות שהובאו במסגרתו ואז ללכת למהלך של הגדלת הליגה. "במהלך זה הקבוצות שעולות לליגה מקבלות מענק עלייה שיוסיף לתקציב שלהם וכמו כן חלוקת הכנסות בין כל הקבוצות, דבר יביא לחלוקה יותר שוויונית של השחקנים האיכותיים בליגה בין הקבוצות וליותר משחקים בעלי אי וודאות ומשיכה גדולה יותר לצופים. חשוב להבין שבעידן בו הכסף הוא הדבר החשוב ביותר והקבוצות הגדולות הן הקבוצות העשירות, רק פתרון שבו יש חלוקה יותר שוויונית של ההכנסות יביא באמת להגברת התחרותיות והחזרת ההנאה לצופי המשחק אם זה בבית או במגרש עצמו".

 

לפרטים נוספים ניתן לפנות לרן בן-מלכה ranben@bgu.ac.il

הדפסה   שלח לחבר

עוד כתבות

תגובות

סה"כ 5 תגובות
מאת
כותרת
תוכן
גדול!
הנה מישהו ששילב בין תחביב למקצוע ולפי מה שכתוב פה נראה לי שהתזה שלו אפילו מעניינת
מאת צמר | 27.10.2008
מעניין (לת)
מאת אבי נימני | 27.10.2008
שמישהו יעיר כבר את אבי לוזון
איפה אפשר לקרוא על זה עוד???
מאת גאידמק | 27.10.2008
שמישהו יעיר כבר את אבי לוזון
איפה אפשר לקרוא על זה עוד???
מאת גאידמק | 27.10.2008
רן בן מלכה המלך (לת)
מאת נטלי | 31.01.2009
בחזרה לדף המגזין הראשי
האם אתה מרוצה מהמסלול בו אתה נמצא
שלח
אתר פרופסור הינו אתר לסטודנטים ובוגרים הכולל תוכן אקדמי רב מסוגים שונים: עבודות אקדמיות, מבחנים, סיכומים, מלגות, תרגומים, בנוסף ניתן ליהנות ממגוון מלגות ומכירת תוכן אקדמי.