False אנגלית שפה יקרה
פרופסור

אנגלית שפה יקרה

יותר ויותר קולות נשמעים כנגד השיטה הקיימת, שלטענת רבים מתמקדת יותר בהכנסת כסף לקופת המכללה, ופחות בהקניית השפה

דנה לבבי | 13.04.2008
אנגלית שפה יקרה

תשכחו מכל מה שידעתם, אימת הסטודנטים היא לא המבחנים, לא העבודות ולא המחשבות על העתיד, אלא קורסי ההשלמה באנגלית. זה סיוט: ארבעה קורסים שהצלחה בהם מהווה תנאי בל יעבור לסיום התואר ואישור לשליטה באנגלית אקדמית.

למרות שאיש אינו מזלזל בחשיבות הלמידה באנגלית, לא כל הסטודנטים בטוחים כי שיטת הלימוד הנוכחית עושה עמם חסד. יותר ויותר קולות נשמעים כנגד השיטה הקיימת, שלטענת רבים מתמקדת יותר בהכנסת כסף לקופת המכללה, ופחות בהקניית השפה.
 

בירור קצר מגלה כי מחירי קורסי האנגלית אינם נקבעים על ידי המל"ג (המועצה להשכלה גבוהה), כי אם  על ידי המחלקות לאנגלית במוסדות האקדמאיים השונים. המחירים משוקללים, בין היתר לפי צריכת החשמל, שכר המרצה, שימוש בכתה וכד'.

"זאת פשוט תעשייה של כסף",  מאשימה מיטל זיו, סטודנטית לקרימינולוגיה במכללת יזרעאל, "וכל החלוקה הזאת לקורסים רק נועדה לחזק את המגמה הזאת. לדעתי, יכלו לגמור הכול בשני קורסים, היות ואין ממש הבדלי רמה בין הקורסים השונים. ובגלל שאלה קורסי חובה אז הם מרשים לעצמם להפקיע מחירים" .

מה שמכעיס במיוחד את הסטודנטים אינו רק הנושא הכספי, אלא איכות ההוראה. תלונות רבות נשמעות על רמת הקורסים ועל הדמיון הרב בין קורסי הבסיס לקורסים המתקדמים יותר. סטודנטים רבים שסיימו לאחרונה את המסלול בספיר טוענים כי ההבדל הוא בעיקר באורך הטקסט הנלמד, והרמה לא ממש משתנה.  

נופר כובש, סטודנטית בספיר: "עשיתי מתקדמים 1 ו-2 וזה היה אותו דבר בדיוק. אולי נוספו כמה שורות לטקסטים, אבל זה לא היה משמעותי ובכלל לא יצר את ההבדל הדרוש בין הרמות. זה פשוט מרגיש כמו בזבוז זמן גדול".

את תסכולה, חולקת כובש עם אחרים. "ממה שאני חוויתי", מספר סטודנט נוסף, "גם במתקדמים 2, שהם לכאורה הכי טובים באנגלית, יש לא מעט שלא יודעים לקרוא ואין להם אוצר מילים. האם זה סממן לחיפוף אקדמי לשם עשיית כסף? האם זה אומר שמי שקיבל פטור באמת לא יכשל יותר? זה אבסורד. בסך הכל צריך תמיד לעבור את המבחן וזהו. ציון של 56 במתקדמים 2 נחשב טוב מבחינת רבים".

עוד דבר שמרגיז את הסטודנטים הוא מקרה של כישלון, שמחייב לעשות את הקורס מחדש.  ישנה אומנם וועדת חריגים, שבמקרים קיצוניים תזכה סטודנטים בקורס השלמה מיוחד שבסופו מחכה הפטור הנכסף, אבל בדרך כלל, סטודנט שנכשל עושה שוב את הקורס ומשלם על כך בגדול.

"הסטודנט הישראלי עסוק  60 אחוז מהזמן בלהתחמק מקריאת חומר אקדמי באנגלית, וזו עובדה", אומרת גל עמית, ראש המחלקה לאנגלית בספיר. "סטודנט ברמה של בי.אי הוא קצר רואי, קשה לו לראות את תרומתו של כל קורס. יש נטייה לבחון את התועלת של הקורסים באופן המיידי - מה זה נותן לי כאן ועכשיו. ההבנה שצברת ידע רב מתרחשת אחר כך, לקראת סוף התואר, ולפעמים רק במאסטר ובדוקטורט. התפקיד שלנו הוא להנחות את הסטודנט לחיים האקדמיים, לחקור ולהעמיק, להכין אותם להיות דור ההמשך". 

לטענות כי אין שוני בין רמות הקורסים, עונה עמית: "רוב הסטודנטים שאני נתקלת בהם טוענים לפער גדול בין הרמות ומאוד מתקשים. צריך גם לזכור שהמערכת לא מסוגלת לתת ל-30 סטודנטים בכיתה את החוויה האולטימטיבית ואת ההתקדמות המובנית הזו, אבל בגדול ההתקדמות מאוד מובנית ויש פער ברור בין הרמות. זה נכון שלא קורה הרבה בין מתקדמים 1 ל-2, אך ברגע שקוראים בצורה אינטליגנטית - הסטודנט מיישם מיומנויות. הרמה כן עולה ומסתבכת, ודורשת יותר מהסטודנטים. לאלו שאימצו את המיומנות הקריאה קלה יותר".

הפתרון המעשי היחיד שנראה כרגע באופק כרוך בהשגת פטור באמצעות קבלת ציון גבוה במיוחד  במבחני האמי"ר והפסיכומטרי האימתניים. כמה גבוה? רק 234 נקודות מתוך 250 אפשריות.


נכון להיום מחירה של בחינת אמי"ר הוא 198 שקלים. מי שלא הספיק להירשם לבחינה לפני המועד האחרון רשאי להירשם בהרשמה מאוחרת, עד שבוע לפני הבחינה, במחיר של 294 שקלים. את ערכות ההרשמה ניתן לרכוש ב"דיונון" שבבית הסטודנט.

כמובן, שהואיל והבחינה בודקת בעיקר שליטה בשפה, שאינה נרכשתבשבועות אחדים אלא לאורך זמן, ישנם מוסדות רבים המציעים קורס הכנה למבחן אמי"ר. והמחיר? בית הספר האמריקאיללימודי אנגלית מציע קורס, המוגדר על ידו  כ"אפקטיבי ואיכותי ביותר להכנה לאמיר", בכ-2,000 שקלים.   


איפה

רמות

מחיר

"ספיר"

3

קורס בסיסי: 1,540 שקלים
מתקדמים 1: 850 שקלים
מתקדמים 2: 440 שקלים (2 נקודות זכות)

"עמק יזרעאל"

5

בין 1,800 שקלים (קורס בסיסי) ל-800 שקלים (קורס מתקדם)
הקורס המתקדם ביותר: חינם (ללא נקודות זכות)

"אריאל"

6

בין 2,500 שקלים (קורס בסיסי) ל- 1,600 שקלים (קורס מתקדם)
הקורס המתקדם ביותר: חינם (ללא נקודות זכות)

"תל חי"

5

בין 1,750 שקלים (קורס בסיסי) ל- 870 שקלים (קורס מתקדם)
הקורס מתקדם ביותר: חינם (ללא נקודות זכות)

הטכניון

4

בין 1,750 שקלים (קורס בסיסי) ל- 870 שקלים (קורס מתקדם)
הקורס המתקדם ביותר: חינם (3 נקודות זכות)



נלקח מתוך "ספירלה"-עיתון הסטודנטים לתקשורת של המכללה האקדמית ספיר. גיליון אפריל 2008
נכתב על ידי: דנה לבבי

הדפסה   שלח לחבר

עוד כתבות

תגובות

סה"כ 6 תגובות
מאת
כותרת
תוכן
חחח זה כל כך נכון (לת)
מאת ערן | 13.04.2008
קורסי האנגלית
כל כך מיותרים ולא קשורים בכלל לתואר או למסלול הלימודים. זה סתם כסתא"ח
מאת שירלי | 14.04.2008
גל עמית היא קשקשנית שמנסה להצדיק את קיומה
היא לא התביישה להגיד לי ולחברה שלי, שבחרנו ללמוד בספיר על פני מכללות אחרות, כאשר פנינו אליה במטרה לשפר ציון (ולא להיכנע לבינוניות (שהמחלקה מציגה)) שזוהי זכות שלנו ללמוד במחלקה שלה בספיר! היא לא התביישה להמשיך ולהגיד שלסטודנטים יש תפיסה שגויה שהם לקוחות והם חושבים שמגיע להם... להיפך, זו זכות של הסטודנטים ללמוד אצלה, והם צריכים להודות על כך... באיזה סרט היא חיה? באתי לללמוד בספיר כי חשבתי שספיר יותר טובה, ולא כי אין לי ברירה אחרת כמו שבטח הפרינססה חושבת....
מאת סטודנטית בספיר | 16.04.2008
גם באונ' ת"א
הסיפור אותו הדבר. ושם אפילו לא מקבלים נק' זכות על הקורסים האלה, מרגיז ומקומם!
מאת סטודנט | 17.04.2008
הצעה שלי
במקום כל הקורס שייתנו פשוט לגשת למבחן הסופי של הקורס, שהוא הרבה יותר קל ממבחן אמי"ר או הפסיכומטרי, מי שעובר אותו שיקבל פטור. או לחילופין, לפחות שלא תהיה נוכחות חובה בקורס כמו שיש באונ' ת"א.
מאת סטודנט | 17.04.2008
חייבים שינוי
זה לא הגיוני להוציא כאלו סכומים מסטודנטים מזל שיש עבודות מזדמנות מידי פעם אחרת איך היינו שורדים?
מאת במביס | 12.04.2018
בחזרה לדף המגזין הראשי
האם אתה מרוצה מהמסלול בו אתה נמצא
שלח
אתר פרופסור הינו אתר לסטודנטים ובוגרים הכולל תוכן אקדמי רב מסוגים שונים: עבודות אקדמיות, מבחנים, סיכומים, מלגות, תרגומים, בנוסף ניתן ליהנות ממגוון מלגות ומכירת תוכן אקדמי.