False פסטיבל קולנוע דרום 2008
פרופסור

פסטיבל קולנוע דרום 2008

קולנוע נדיר, איכותי, נועז ומוביל

מערכת פרופסור | 25.05.2008
פסטיבל קולנוע דרום 2008

פסטיבל 'קולנוע דרום' השביעי יוצא לדרך והפעם סביב מושג הדת והלשון בקולנוע, שחוצים כחוט השני קולנוע ישראלי וקולנוע עולמי מדרום מזרח אסיה. הקולנוע שנע בין מציאות לאגדה, דרך שפה קולנועית ייחודית שמתעמתת עם התוכן ולא פעם חותרת תחתיו, מעלה את השאלה אודות מקומה של מסורת עתיקה ותרבות דתית בתוך טקסט קולנועי חדשני. מפגש בין חדש וישן, בין מזרח ומערב ובין ישראל ועולם ,דווקא כאן ועכשיו בדרום. מפגש המסמל את בעירת החיים גם אל מול הקשיים הגדולים ביותר שעומדים מולם. על קו הגבול הטעון בין עזה לשדרות, דווקא שם במקום הכי בלתי צפוי מתקיים פסטיבל מטלטל, איכותי ונועז הפורץ את המסגרות, ומצליח למרות הכל לקיים חגיגה שנתית ייחודית.

 

 

פסטיבל קולנוע דרום מתקיים זו השנה השביעית בסינמטק שדרות 1-5 ביוני, ביוזמת המחלקה לקולנוע וטלוויזיה והמכללה האקדמית ספיר ובשיתוף סינמטק שדרות , עיריית שדרות ,המועצה האזורית שער הנגב ועיריית נתיבות. בחסות ובסיוע קשת, המועצה הישראלית לקולנוע, הרשות לפיתוח הנגב, מפעל הפיס, הרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו, אי. די. בי . וחברת אורבוטק.

 

פסטיבל קולנוע דרום ייפתח ויינעל בהקרנות חגיגיות של סרטים ישראלים, כחלק מן ההכרה המלווה את הפסטיבל, למן הקמתו, כי במאבק על הזהות התרבותית המקומית האוטנטית, יש להקדיש דיון נרחב לקולנוע ישראלי. השנה, ביתר שאת, בחרו יוצרים ישראלים להציג את טרום בכורותיהם ובכורותיהם כאן בפסטיבל קולנוע דרום.

 

ערב הפתיחה יתקיים במעמד נשיא המדינה- מר שמעון פרס אשר יעניק את פרס 'קולנוע דרום-לקולנוע ישראלי' ליוצרי הסרט 'שבעה', רונית אלקבץ ושלומי אלקבץ. הפרס מוענק בשיתוף מפעל הפיס והמכללה האקדמית ספיר. הפקה:  יולי אוגוסט הפקות.

הסרט "שבעה" מביא איתו הצצה אל חייהם של בני משפחת אוחיון, שבעה אחים ושתי אחיות המאבדים באופן פתאומי את אחיהם מוריס, איש בריא ואיתן שהיה אהוב על כולם והיווה את הבסיס לאיחוד המשפחה כולה.

 

ביום השני לפסטיבל, תתקיים הקרנת טרום בכורה חגיגית נוספת לסרט "ואלס עם באשיר" של ארי פולמן. : הפקה:  ברידג'יט פולמן הפקות.

הסרט, המגיע גם הוא הישר מקאן, הינו סרט מסע מצוייר בנבכי התודעה של הבמאי והתסריטאי ארי פולמן, המנסה להתחקות אחר שלושה ימים במלחמת לבנון הראשונה שנמחקו מזכרונו מבלי להשאיר עקבות. מה שמתחיל ב- 26 כלבים משוגעים שרצים בהתקף זעם בשדרות רוטשילד בת"א, נמשך במפגשים חטופים עם חברי ילדות בהולנד המושלגת, תופס תפנית פסיכדלית במועדונים של חיפה מתחילת שנות השמונים, והולך ומתביית בביירות הסוריאליסטית של ימי המלחמה. הזכרון האנושי מתעתע, ורק ציורים חפשיים בשילוב אנימציה מופלאה, יכולים, אולי, לשים יד מכוונת על אותם ימים חסרים מהעבר הרחוק.

 

 

 

הקרנת טרום בכורה של "איים אבודים" מאת רשף לוי, תנעל את הפסטיבל. בהפקת ינוסן הפקות.

סרטו האוטוביוגרפי של רשף לוי, מספר על משפחת לוי מכפר סבא של 1980, עם אב המטיף לילדיו על חשיבות הגשמת החלומות שלהם, ואם המרביצה בילדיה תורה אחת – נאמנות משפחתית טוטאלית. האידיליה נשברת לרסיסי כאב, כאשר האחים התאומים מתאהבים בנערה החדשה שהגיעה לעיר, וארז גיבור הסרט, מגלה שקשה לגשר בין הנאמנות המשפחתית והגשמת החלומות הפרטיים שלו. מה שווים חייו של מי שלא מגשים את חלומותיו?

 

הקרנות בכורה נוספות, בהשתתפות היוצרים, תתקיימנה במהלך הפסטיבל לסרטים: "זיטרה" של ג'אד נאמן; "הזדמנות לשינוי" של אריאל כהן; "הניצול שלי" של איציק לרנר; "טיול בעיראק" של צור שיזף; ונימפות בערפל" של יורם זקס;

 

הקרנות בכורה לבוגרי המחלקה לקולנוע וטלוויזיה - סרטו התיעודי ניסיוני של עמרם יעקובי "האישה של אלף הקולות",  וסרטו התיעודי של חיים שדמי "יש לי קבוצה להציל".

 

יוצרים ישראלים נוספים אשר סרטיהם יוקרנו במהלך הפסטיבל: ערן קולירין עם "ביקור התזמורת"; דוד וולך עם "חופשת קיץ"; "לירן עצמור עם "ירושלים, ג'רוזלם, אל קודס";  נורית אביב עם "לשון קודש, שפת חול"; יוסף דדון עם "עולמים" ו"ציון"; ערן ריקליס עם "עץ הלימון"; משה צימרמן עם "פיצה באושוויץ" ורפאל נג'ארי עם "תהילים".

 

השנה, תתקיים לראשונה תוכנית אנימציה עם אורי קרנות ומיכל פפר, במסגרתה יוקרנו, 6 סרטי אנימציה קצרים וביניהם הקרנת בכורה אחת, "ליבו של עמוס קליין" ו- 5 סרטים קודמים שלהם. אל האנימטורים הישראלים, יצטרפו שני אנימטורים בינלאומים מובילים: פיל מלוי האנימטור הבריטי הפרובוקטיבי והמוערך יהיה אורח הפסטיבל, הוא יקרין ממגוון סרטיו האנרכיסטים ויקיים סדנת אומן. כמו כן תגיע האנימטורית ורה נובאור, ילידת פראג, אשר סרטיה זכו בפרסי האקדמיה הבריטית ובפסטיבלים ברחבי העולם.

 

 

תכנית קולנוע מהעולם ומפגש עם יוצרים בינלאומיים

 

במסגרת 'פסטיבל קולנוע דרום' תתקיימנה 3 תוכניות מרכזיות של סרטי עולם:

הקולנוע ההודי – ביום שני תפתח התוכנית ההודית. אוצר שותף היוצר סאנג'י די סינג, אשר שימש בעוזרו של הבמאי ההודי הידוע, ג'יי פי דוטא. הוא עוסק בבימוי טלויזיוני ועשה שני סרטים אשר אחד מהם יוקרן בפסטיבל, "קאצ'צ'י סאדאק" המדבר על המאבק האישי של ראנדיר לצאת ממעגל האלימות של חייו. סינג יהיה אורח הפסטיבל. העיתונאי ומבקר הקולנוע החשוב רם קישור פרצ'ה יהיה אף הוא אורח הפסטיבל ויציג את תכנית הקולנוע ההודית בפסטיבל אשר היה שותף באצירתה.

 

אורח הכבוד של תכנית זו הוא אדור גופלקרישנן , מחשובי היוצרים בהודו כיום, אשר יצירותיו זוכות לתשבחות רבות בפסטיבלי העולם ונחשב על ידי רבים כממשיכו של גדול במאי הודו סטיאז'יט ריי. אדור יוצר מגיל 8, אך הקריירה הראשונה שלו היתה פקידות ממשלתית, אותה זנח לטובת לימודי תסריט ובימוי במכון הקולנוע של פונה. דרך סרטיו וחברת ההפקה שבהקמתה היה שותף, נטל חלק ביצירתו של ז'אנר "הקולנוע האומנותי" של חבל קראלה בהודו, וסיפוריו בסרטים הן העלילתיים והן התיעודיים מושפעים עד מאד מהנעשה בחבל ארץ זה שבדרום הודו.

מבין סרטיו שיוצגו בפסטיבל: "העבד", עיבוד קולנועי לרומן של פול זכריה החוקר את היחסים בין עבד ואדון, מהגר עבודה נוצרי לבעל הקרקע הרודני, על רקע מחוז דרום קראנטקה בהודו; הסרט "הריגת צל",אשר יפתח את התוכנית, ביום השלישי לפסטיבל, 3.6 , יוקרן בנוכחות שגריר הודו בישראל, וכן יוקרן הסרט "ריקודה של קוסמת",העוסק בריקוד ההודי הקלאסי ובדילמה של הנערות הצעירות והמוכשרות שנבחרו להמשיך את מסורת הריקוד המקודשת לבין חיי יומיום של משפחה ושגרה.

 

במסגרת התוכנית ההודית יוקרנו 8 סרטים מהודו בבכורות חשובות הן של הקולנוע הבוליוודי והן של הקולנוע האומנותי. הסרטים, עלילתיים, אך מבוססים על מציאות חייהם של היוצרים והעם תחת השלטון הבריטי, יחסי עובד מעביד, סדרת הפיגועים שזעזעו את מומבאי ב- 1993 ועוד.אחד הסרטים הבולטים שיוצגו הוא סאווריה, סרטו החדש ועטור הפרסים והשבחים, של סנג'אי לילה בנסאלי, גדול במאי בוליווד היוצרים כיום.

 

תכנית קולנוע עולם ייחודית מארצות דרום מזרח אסיה ובעיקר קולנוע מארצות מוסלמיות שתרבותן משלבת בין מסורות הינדיות ובודהיסטיות קדומות ביחד עם תרבות איסלאמית מודרנית. אופרה ג'אווה של גרין נוגרוהו, גדול במאי אינדונזיה כיום, לפני שנתאהב שוב של ג'יימס לי, ממובילי "הגל החדש המלזי" ומחלה טרופית של אפיצ'אטפונג וויריסתאקול, הילד הרע של הקולנוע התאי הם רק שניים מהסרטים, שהיום מוצגים בכל העולם כמופת לקולנוע חדש שפורץ את השפה הקולנועית המוכרת ומחבר בין טקסטים קדומים וארכאיים עם שפה מודרנית ופוסט מודרנית של העיצוב והקולנוע. חומר רקע על הסרטים מצורף. שווה להזכיר כאן את קאי סינג טאן שאוצרת את התוכנית הזו והיא בעצמה מציגה גם את סרטה החדש בפסטיבל היא תהייה אורחת הפסטיבל והיא נחשבת לאחת האומניות החשובות בכל דרום מזרח אסיה.

 

 

שיתוף פעולה פסטיבל שלושת היבשות בנאנט

לראשונה מתקיים השנה שיתוף פעולה של פסטיבל קולנוע דרום עם פסטיבל שלושת היבשות היוקרתי. במסגרתו יציג אלן ז'ילאדו, מנהל הפסטיבל את התמה הרעיון של הפסטיבל ויראה סרטים נבחרים מהפסטיבל האחרון שהתקיים בנאנט במרץ 2008. הסרטים שיוקרנו משלוש יבשות שאינן העולם המערבי אסיה אפריקה ודרום אמריקה כמו עזור לי ארוס מטיוואן חטא ועונש מסין וחיים אפשריים מארגנטינה.

 

פסטיבל קולנוע דרום ממשיך זו השנה השנייה לקיים תוכנית מיוחדת של סרטים נבחרים מתוך פסטיבל הסרטים הבינלאומי לזכויות אדם - Human Rights Watch.

פסטיבל Human Rights Watch, המתקיים מדי שנה בניו-יורק ובלונדון, מוקדש לנושא המאבק למען שמירת זכויות אדם בכל העולם. מאז היווסדו ב 1988 הפך הפסטיבל לאחד המובילים והחשובים בפסטיבלי הקולנוע המוקדשים לנושא זה.

 

פעילותו של פסטיבל קולנוע דרום לקידום קולנוע חברתי, ערכי, מקורי וחתרני היא שהובילה לשיתוף הפעולה עם הפסטיבל הבינלאומי, המקיים מספר תוכניות משותפות עם פסטיבלים אחרים ברחבי העולם במטרה לחשוף לקהל הרחב את רוח האדם והמאבק של היחיד אל מול כוחות הרסניים ורבי עוצמה בכל תחומי החיים אשר באים לידי ביטוי בקולנוע מרתק.

 

אורחת נוספת בפסטיבל העוסקת בסרטים כגון אלו היא: לורה ביאליס, במאית, מפיקה ותסריטאית אמריקאית, שאהבתה לקולנוע שנייה רק לאהבתה להיסטוריה. סרטה התיעודי "מראה מעל הגשר" אשר יוקרן בפסטיבל, מתעד בצורה נדירה וראשונית את קוסובו שלאחר המלחמה. הסרט מתמקד באחד המונומנטים החשובים של העיר המחולקת מיטרוביצה – הגשר שעל הנהר איבר, שסימל במשך שנים את האחדות בחברה רב תרבותית, והפך לזירת קרב של מפגינים, ומהווה כיום סמל דומם לחלוקה שלא ניתנת לגישור.


 

 

תחרות סרטי בוגרים של המחלקה לקולנוע וטלוויזיה במכללה האקדמית ספיר

תחרות סרטי הבוגרים של תלמידי המחלקה לקולנוע וטלוויזיה במכללה האקדמית ספיר, זכתה בשבע שנותיה לפרוץ את גבולות הקולנוע הסטודנטיאלי וסרטיה הבולטים כמו סיסאי, סבא, פיצה משפחתית, קירות לבנים, ברחל ביתך הקטנה וזרעי קיץ זכו וזוכים בפרסים היוקרתיים ביותר בארץ ובעולם ומשודרים בכל גופי השידור המרכזיים בישראל מחוצה לה. זה קול דרומי ייחודי שצמח בסביבה שקולותיה לא נשמעו עד להקמתה של המחלקה הצעירה בישראל לקולנוע וטלוויזיה שבספיר. מצורף פירוט הסרטים.

 

במהלך כל ימי הפסטיבל יוצגו לראשונה כ- 20 סרטים שיצרו בוגרי ותלמידי המחלקה לקולנוע וטלוויזיה ב'ספיר'. במסגרת התחרות יוענק פרס הרשות השניה לסרט המצטיין  ע"ש מיקה אלון, פרס קשת – החוויה הישראלית, ופרסים על צילום בחסות קרן התרבות אמריקה ישראל, עריכה, סאונד וארט בחסות אגודת הסטודנטים המכללה האקדמית ספיר. השנה יצטרף גם פרס נוסף ל"פורמטים טלויזיוניים." צוות השופטים יכלול השנה את: גל זייד יו"ר חבר השופטים, אנדריי קרקובסקי -אורח הפסטיבל, יליד וורשה, תלמידו של אנדז'יי ווידה בן מחזור של קישלובסקי ויוצר מוערך בזכות עצמו העומד כיום בראשות בית הספר לקולנוע ומדיה בסיטי קולג' ניו יורק  וז'וזף (יוסף) דדון אמן רב תחומי שחי בין אופקים פריז ניו יורק.

 

גם השנה תוצג התוכנית המקורית "דקה דרום" בהפקתם של אורי אושה ולביא ונונו,

פורמט ייחודי שגובש במכללת ספיר, במסגרתו נבחנת משמעות המושג דרום ונידונה מזוויות שונות. על בסיס התובנות שהוצגו יוצר כל סטודנט סרט באורך דקה המבטא את המושג דרום מנקודת ראותו האישית. סרטי הפרויקט שהופקו בשנים הקודמות הוצגו בפסטיבלים ברחבי העולם וזכו בפרסים ותגובות חמות. לאחר ההקרנה יתקיים פאנל בהשתתפות אנשי האזור ויוצרי הסרטים ויוענק פרס לדקה לסרטון הזוכה בחסות עמותת נתיבים בשדרות.

 

תוכניות מיוחדות נוספות שתתקיימנה במהלך הפסטיבל הן: הקרנת סרטי גמר בפרוייקט "קולנוע חברתי", של עמותת "קולות בנגב" המאפשר לסטודנטים במחלקה לקולנוע ללמד אוכלוסיות מגוונות מאיזור שדרות, מהי עשייה קולנועית וכיצד עושים סרט; סשן לילי בנושא קולנוע וגרילה בהשתתפות ג'ק פאבר ושלמה ואזנה; סדנת פיצ'ינג – המעניקה הזדמנות ליוצרים בראשית דרכם, לחוות תהליך הצגת הסאט בפני קרנות, גופי שידור ומפיקים בכירים, ולסייע להם בהיכרות עם נציגי הגופים והתעשייה. יוזמת הפרוייקט ומפיקתו, אסנת טרבלסי; וידאו דאנס ממכלת ספיר – הינו פרוייקט הפקת סרטי הוידאו דאנס המפגיש בין שני עולמות – הקולנוע והמחול. שמונה סרטי וידאו דאנס ועוד סדרת עבודות בנות דקה יוצגו בתוכנית.

 

קולנוע דרום פורץ גבולות

פסטיבל קולנוע דרום  יוצא אל מעבר לגבולותיו, זו השנה השלישית ומתארח במקביל ברהט, נתיבות, וקיבוץ ברור חיל בכל מקום שכזה ישנן קבוצות של צעירים  שפועלות במהלך השנה בהנחיית תלמידי המחלקה לקולנוע ובמהלך הפסטיבל הן מציגות את הקולנוע הצעיר שלהם לצד תכניות הפסטיבל.

אירועי קולנוע דרום פורץ גבולות מופקים בשיתוף קרן הקולנוע הישראלי


  

 

הדפסה   שלח לחבר

עוד כתבות

תגובות

סה"כ 5 תגובות
מאת
כותרת
תוכן
וואו
חבל שזה כל כך רחוק נשמע מעניין לאללה
מאת little | 25.05.2008
רחוק?
כולה שעה נסיעה מתל אביב אנשים חושבים ששדרות זה רחוק וחיים להם באופוריה - אתם לא קולטים ששדרות הרבה יותר קרובה לתל אביב מחיפה, באר שבע ואפילו ירושלים - כולם מוזמנים לפסטיבל - תבואו - יהיה מעניין
מאת אורן | 25.05.2008
וזה כ"כ חשוב !
סעו לשם תחבקו, פשוט תהיו שם.
מאת תושב תל אביב | 25.05.2008
רחוק?
נשאלת השאלה מהו מרחק? עם מערכת הכבישים המתפתחים שדרות כבר מזמן איננה רחוקה ומה עם התמיכה דוקא בימים קשים אלו? הכל דיבורים? אנשים התאמצו, יצרו, הזיעו ,לא יקרה לכם כלום אם תזיזו את עצמכם קצת ותבואו לראות ולהנות מדברים נהדרים שקורים מחוץ לדלת אמותיכם
מאת פנינה | 27.05.2008
"ציורים חופשיים" ? זוהי העתקה לא חוקית של צילומי לוחמים (לת)
מאת אלון , גולני | 07.05.2010
בחזרה לדף המגזין הראשי
האם אתה מרוצה מהמסלול בו אתה נמצא
שלח
אתר פרופסור הינו אתר לסטודנטים ובוגרים הכולל תוכן אקדמי רב מסוגים שונים: עבודות אקדמיות, מבחנים, סיכומים, מלגות, תרגומים, בנוסף ניתן ליהנות ממגוון מלגות ומכירת תוכן אקדמי.