False מתלבטים? הקשיבו לדיזי
פרופסור

מתלבטים? הקשיבו לדיזי

מדוע בעצם אנחנו מפתחים פחד מהצלחה?

ענת הלוי | 21.04.2008
מתלבטים? הקשיבו לדיזי

ההיגיון אומר כי שלהי גיל ה-20 זו התקופה הטובה בחיים. משבר גיל ההתבגרות הרחק מאחור, משבר גיל העמידה הרחק מלפנים, וכל שנותר הוא לתפוס תנומה אקדמית, רגע לפני הקפיצה לעולם הסוער שבחוץ. אבל בפועל זה לא כך. כבר בשלב זה אנחנו מוצאים עצמנו מתחבטים בהרבה החלטות כבדות משקל הקשורות לחיים.

זה מתחיל אחרי הצבא, עם השאלה הבלתי נמנעת של בחירת תחום לימודים, מתחזק עם הידיעה כי בית ההורים הוא רק של ההורים, ומגיע לשיא עם שאלות על מיסוד הקשר עם בן או בת הזוג. ההחלטות הגדולות האלה נראות גורליות ומלחיצות, בעיקר מפני החשש לטעות, לעשות את ההחלטה הלא נכונה שתדפוק לנו את החיים. 

פעמים רבות אנחנו מוצאים את עצמנו כל כך מפוחדים מצעד מוטעה, עד שאנחנו פשוט מחליטים לדחות את ההחלטה ולהישאר בדיוק היכן שאנחנו: פוחדים להיות עצמאיים, אז נשארים בבית ההורים לעיתים גם אחרי גיל 30. פוחדים לטעות בבחירת בן/בת זוג או ממחויבות החתונה, אז גוררים את הקשר, עד שלעיתים בן הזוג מחליט שהמצב לא מתאים לו ועוזב. או המקרה הקלאסי של פחד מכישלון או פחד מהצלחה, המביא לכך שאנו נשארים בעבודה קלילה ולא מחייבת, שאולי לא דורשת הרבה השקעה אך אין בה אפשרות להתקדם ולממש את עצמנו.

עם העול הזה על הכתפיים פנינו לשלושה מאמנים אישיים (קואוצ'רים) שינסו לעזור. גם להסביר מהיכן נובעים הפחדים ובעיקר יספקו כלים להתמודד איתם.


מיכל גזית

מאמנת אישית, מנחת סדנאות דרך האמן, יועצת פסיכו-אסטרולוגית ועיתונאית

 

אחד הפחדים המרכזיים שמעכבים אותנו מלהגיע להחלטות ולהתקדם בחיים הוא פחד שרבים מאיתנו לא מודעים לקיומו - פחד מהצלחה.

מיכל גזית: "פחד מהצלחה הוא פחד מאוד עמוק, המושרש אצל כולנו ומחבל בטיפוס למעלה. רוב האנשים מודעים ומדווחים על פחד מכישלון, שהוא חשוף ולגיטימי, אולם עצם העובדה שאנחנו נכשלים פה ושם, מוכיחה שפחד מכישלון לא עד כדי כך מאיים. הצלחה לעומת זאת היא משוכה שרוב האנשים אינם מרשים לעצמם לעבור, היא עמוקה ומודחקת יותר. ניתן להשתמש במספר כלים כדי לזהות פחד מהצלחה ולהתגבר עליו".

 

הכלי: לזהות אמונות מסרסות שהושרשו בנו מילדות

 

לדעתה של גזית, אחת הסיבות לכך שאנו מפתחים פחד מהצלחה, היא העובדה שכבר בילדותנו הזהירו ולימדו אותנו לא להשוויץ ולא להתבלט, כי זה ירגיז אחרים וירחיק אותם מאיתנו. סיפרו לנו שבצמרת יש בדידות, ועוד שפע של אמירות שגרמו לנו להצניע יכולות.

"אנשים מזהים למשל את העבודה שתממש את מלוא כישרונותיהם, שיש בה שכר אידיאלי, חברה שנעים להם לעבוד בסביבתה ויכולת להתקדם ולהתפתח, כל מה שהם היו רוצים, ואז מתעורר הפחד מהצלחה בדמות המשפט: 'אבל אין באמת דבר כזה'. כמובן שיש דבר כזה, אבל מתוך הפחד מהצלחה אנחנו לא מרשים לפרגן לעצמנו את כל הטוב הזה. חוסר ההסכמה הזה משקף את הפחד הלא מודע להצליח ולהיות כל מה שאנחנו רוצים בתחום העבודה, מערכות יחסים, לימודים ובעצם לחוות כל רגע בחיים במלואו".

 

הכלי: להסכים להזדמנויות קטנות שנקרות בדרך

 

לדבריה של גזית, קיים מרכיב נוסף של פחד מהצלחה שפעמים רבות אנחנו לא מודעים אליו ולא מזהים אותו ככזה. אנחנו מוכנים ללכת על מטרה רק אם ההצלחה אמיתית ומובטחת לנו לפני שאנחנו נכנסים אליה. "אנשים מסמנים לעצמם מטרות גבוהות (שזה מהלך חשוב כשלעצמו), אולם מסרבים לקחת הזדמנויות קטנות ונפלאות, שהן המדרגות שיובילו אותם לחזון וליעודים שלהם. הם מוכנים לפנות לכיוון של מה שמוגדר בעיניהם כהצלחה, אולם רק בתנאי שיוכלו לראות אותה מייד, באופן ברור וללא מאמץ. התנאי הזה הוא כמובן הכשלה ברורה שנובעת מן הפחד להצליח".

 

הכלי: להיפטר מפחד הזיוף ולהאמין בזכות להצליח

 

המונח "פחד הצלחה" מקפל בתוכו פחדים נסתרים נוספים. אחד מהם הוא פחד הזיוף. המאפיין שלו הוא האמירה המוכרת, שכל מה שקרה לנו היה לגמרי מקרי, ולא נבע מן היכולות והכישרונות האמיתיים שלנו. הפחד הוא שאם נעז להתקדם עוד יותר התרמית תיחשף. פחד הזיוף גורם לנו לחשוב דברים כמו: "ממש במקרה קידמו אותי לעמדה הזו כי המנהל/ת מחבב אותי והיה לי מזל", "עברתי את המבחן הכי משמעותי לתואר, למרות שלא ידעתי כלום, רק כי היה לי יום טוב", "מערכת היחסים הזו נמשכת כי הוא/היא עוד לא ראו מי אני באמת".

"פחד הזיוף גורם לנו לחשוב שההצלחות שצברנו עד כה הן אוסף של טעויות ואם נטפס רק עוד מדרגה אחת כולם יראו עד כמה לא היינו ראויים בכלל להגיע הנה. כשאני חושפת את הפחד הזה במהלך הסדנאות שלי ומדברת על השכיחות שלו ועל עד כמה הוא מוכר ברמה זו או אחרת לכולם, אני רואה סביבי הנהונים של מבוכה. קשה לאנשים לתפוס שה'סוד' - שהם נמצאים במקום שאינם ראויים לו - כלל אינו אמיתי, אלא מייצג פחד שורשי שמאפיין את כולם. תמיד יהיה מי שיגיד לי, 'אבל אצלי זה באמת היה בפוקס', וכשאחרים מצטרפים אליו עולים החיוכים. עולה ההבנה שנחשף כאן סוד משותף לכולם, והסוד הוא שאין סוד, אין תרמית. ההישגים שהגעתם אליהם לא היו מקריים, הייתם ראויים להם.

איך נפטרים מפחד הזיוף?

לפי גזית, דרך פשוטה ויעילה להתמודד עם הפחד הזה היא למנות לעצמנו ברגע שהוא עולה כמה סיבות טובות מדוע באמת אנחנו במקום שהגענו אליו: "כי אנחנו כשרוניים" , "כי השקענו הרבה במטלות שהוטלו עלינו" וכדומה.

"הטיפוס למעלה בספירלת ההצלחה האישית", אומרת גזית, "הוא אוסף של הזדמנויות, שנראות מקריות, אולם הן מונחות שם בדיוק בשבילנו, כדי לאסוף אותן. מצליחנים הם אלה שמוכנים לקחת את המתנות האלה ולהתקדם בעזרתן. הצלחה היא זכותנו המולדת. כל אחד מאיתנו בורך בשפע של כישורים ויכולות, והיעוד שלנו הוא לנצל אותם באופן המרבי".


לחלק 1 לחצו כאן

לחלק 2 לחצו כאן

נלקח מתוך "ספירלה"-עיתון הסטודנטים לתקשורת של המכללה האקדמית ספיר. גיליון אפריל 2008
נכתב על ידי:ענת הלוי

 

הדפסה   שלח לחבר

עוד כתבות

תגובות

סה"כ 2 תגובות
מאת
כותרת
תוכן
כתבה מעולה
כתבה מומלצת !
מאת פז | 27.04.2008
לגבי הכתבה
אל תפספסו!כתבה איכותית
מאת מאיר | 27.04.2008
בחזרה לדף המגזין הראשי
האם אתה מרוצה מהמסלול בו אתה נמצא
שלח
אתר פרופסור הינו אתר לסטודנטים ובוגרים הכולל תוכן אקדמי רב מסוגים שונים: עבודות אקדמיות, מבחנים, סיכומים, מלגות, תרגומים, בנוסף ניתן ליהנות ממגוון מלגות ומכירת תוכן אקדמי.