False עכשיו יש לזה גם חיזוק מדעי
פרופסור

עכשיו יש לזה גם חיזוק מדעי

אלכוהול בשילוב עם מריחואנה פוגעים בביצועי נהיגה

מערכת פרופסור | 26.12.2007
עכשיו יש לזה גם חיזוק מדעי

שתיית אלכוהול – אפילו במינון נמוך, עישון במינון בינוני של החומר המרכזי הפעיל במריחואנה ובעיקר השילוב ביניהם בקרב משתמשים "חברתיים", פוגעים בביצועי הנהיגה, כגון היכולת לנהוג במרכז הנתיב, ולנהוג במהירות מוגדרת,  וכן ביכולות הקוגניטיביות של פתרון תרגילים אריתמטיים מצד הנהג. כך עולה ממצאי מחקר חדש שבוצע על ידי צוות חוקרים בראשותו של פרופ' דוד שנער, ראש המעבדה להנדסת גורמי אנוש בתאונות דרכים מאוניברסיטת בן-גוריון, עבור הרשות למלחמה בסמים.

המחקר קובע כי שני הסמים משפיעים בבירור גם על התחושות הסובייקטיבית (האופן בו השפעת הסם נתפסת על ידי המשתמש), אך תחושות אלו אינן משפיעות דיין על הנכונות לנהוג.

יצוין, כי אחד הגורמים המרכזיים לתאונות דרכים הינו נהיגה תחת השפעת אלכוהול וסמים אחרים. אלכוהול ומריחואנה הם הסמים הנפוצים ביותר, גם על ידי אנשים המוגדרים כמשתמשים מתונים ביותר או מה שקרוי, "משתמשים חברתיים". רבים מיחסים לסמים אלו השפעה "קלה" ובהתאם משתמשים רבים ינהגו תחת השפעתם.

"מחקר זה" מסביר פרופ' שנער "הינו מחקר המשך למחקר הקודם בו נעשתה השוואה בין שתי רמות (13mg, 17mg) של החומר המרכזי הפעיל במריחואנה THC לאלכוהול ברמה של BAC 0.05%. במחקר בדקנו את ההשפעות הנפרדות והשפעת השילוב של שתיית אלכוהול ו THC על ביצועים קוגניטיביים והתפיסה הסובייקטיבית של המשתמש. רמת האלכוהול הייתה  0.05% (ה"רמה הקובעת" בישראל לקביעת נהיגה תחת השפעת אלכוהול), והסיגריות הכילו 13mg THC. ההשפעה נבדקה על (1) יכולת הנהיגה (בסימולאטור) בדרכים בעלות מאפיינים שונים, (2) ביצוע מטלה קוגניטיבית (חישוב אריתמטי+ מטלה משנית), (3) התפיסה הסובייקטיבית לגבי אופן השפעת כל אחד מהחומרים והנכונות לנהוג תחת השפעתם. בנוסף, נבדק הקשר בין התחושה הסובייקטיבית בה חשו הנבדקים בהשפעת הסמים ואיכות נהיגתם והקשר בין הנהיגה לבין ביצוע הפעולה הקוגניטיבית".

במחקר הנוכחי נטלו חלק שנים עשר מעשנים "חברתיים" של מריחואנה (7 גברים ו – 5 נשים, בגלאי 24-29) והשתתפו ב - 5 מפגשי ניסוי, שכללו: ביקורת [עישון סיגריות שאינן מכילות את החומר הפעיל (סיגרית פלסבו) ושתיית מיץ ללא אלכוהול (משקה פלסבו - Plac), אלכוהול ועישון סיגרית פלסבו (אלכוהול), עישון סיגריה המכילה THC ושתיית משקה פלסבו (THC), עישון סיגרית THC ושתיית אלכוהול (THC+) וניסוי שבוצע 24 שעות לאחר השילוב ("היום שאחרי") וכלל שתייה ועישון פלסבו (24).

הנבדקים נהגו בכביש שהכיל קטעים מסוגים שונים: קטע ישר ברובו, קטע בו ירידה עם עיקולים, וקטע כביש עם עיקולים מתונים בתנאי ערפל. לפני ואחרי הנהיגה, הנבדקים התבקשו לבצע מטלה אריתמטית. המטלה כללה תרגילי חשבון (חיסור חיבור) של מספרים דו ספרתיים בין 10 ו- 99 בזמן מוקצב. פרט לכך התבקשו הנבדקים לבצע מטלה משנית של איתור נקודה על גבי המסך בזמן ביצוע המטלה האריתמטית.

ממצאי המחקר העיקריים מחזקים, כאמור, את הטענה ששתיית אלכוהול – אפילו במינון נמוך (0.05%), עישון מינון בינוני של THC (13 mg) - החומר המרכזי הפעיל במריחואנה, ובעיקר השילוב ביניהם בקרב משתמשים "חברתיים", פוגעים בביצועי הנהיגה (כגון: היכולת לנהוג במרכז הנתיב, והיכולת לנהוג  במהירות מוגדרת) וביכולות הקוגניטיביות של פתרון תרגילים אריתמטיים. שני הסמים משפיעים באופן מובהק גם על התחושות הסובייקטיבית (האופן בו השפעת הסם נתפסת על ידי המשתמש), אך תחושות אלו אינן משפיעות דיין על הנכונות לנהוג. 

      
החוקרים ממליצים להרחיב את ממצאי המחקר למחקרי המשך, בנושאי "תפיסת הסיכון" ו"אסטרטגיית התמודדות עם סכנות" תחת השפעת החומרים. חשוב להתמקד באחד החומרים בשלב הראשון ובמחקר המשך לבחון את השפעתו בשילוב עם חומר אחר וכן צריכת סמים בכלל, ואלכוהול בפרט, נעשית בדרך כלל בתנאי לילה שבהם הנהיגה תובענית יותר. אי לכך רצוי להרחיב את המחקר גם לנהיגה בלילה. כמו כן ממליצים עורכי המחקר לבצע מחקר נרחב לבחינת השפעת סוגי דרך על הנהיגה בהשפעת אלכוהול ומריחואנה. "למרות שהמחקר הנוכחי בחן זאת באופן ראשוני, ישנה חשיבות לבחינת השפעת סוג הדרך כדי להעריך את מידת הסיכון בכל אחת מהדרכים (למשל, גם לנהיגה ברחובות עירוניים בהם ההסתברות להופעת הולכי רגל ורכבים בלתי צפויים גדולה יותר).המחקר הנוכחי השווה נשים וגברים באופן ראשוני בלבד, נדרש מחקר שירחיב את הבדיקה באשר להשפעת החומרים על גברים בהשוואה לנשים תוך שימוש במדגם רחב יותר מהמחקר הנוכחי", ממליצים החוקרים.

הדפסה   שלח לחבר

עוד כתבות

תגובות

סה"כ 3 תגובות
מאת
כותרת
תוכן
וואלה?
אז רק לשתות ולנהוג או רק לעשן ולנהוג זה בסדר?
מאת adyL | 26.12.2007
אני בשוק! (לת)
מאת פיצה-מן | 27.12.2007
מי זאת בתמונה?
מותר להראות דברים כאלה? חחח
מאת צבי צב | 01.01.2008
בחזרה לדף המגזין הראשי
האם אתה מרוצה מהמסלול בו אתה נמצא
שלח
אתר פרופסור הינו אתר לסטודנטים ובוגרים הכולל תוכן אקדמי רב מסוגים שונים: עבודות אקדמיות, מבחנים, סיכומים, מלגות, תרגומים, בנוסף ניתן ליהנות ממגוון מלגות ומכירת תוכן אקדמי.