False נציכ ישראלי בבריטניה
פרופסור

נציכ ישראלי בבריטניה

פרופ' דייוויד ניומן ייצג את האינטרסים של הקהיליה האקדמית הישראלית בבריטניה

מערכת פרופסור | 01.01.1900
נציכ ישראלי בבריטניה

פרופ' דייוויד ניומן, מייסד המחלקה לפוליטיקה וממשל באוניברסיטת בן-גוריון, נבחר בימים אלה לייצג את האינטרסים של הקהיליה האקדמית הישראלית בבריטניה. פעילותו ההסברתית תתמקד בסיכול הניסיונות של מרצים בריטים רדיקליים להטיל חרם אקדמי על ישראל.

בסיום שנת השבתון שלו באנגליה, כפרופסור-אורח לגיאופוליטיקה באוניברסיטת בריסטול מטעם 'קרן ליוורהולם', מצא את עצמו פרופ' ניומן, יליד לונדון, עסוק בדיונים אינטנסיביים על החופש האקדמי. ניומן ישהה שנת שבתון נוספת באנגליה, ויקדיש חלק מזמנו לייצוג האקדמיה הישראלית בכל הקשור למאבק נגד כוונת ארגון המרצים הבריטי להטיל חרם אקדמי על ישראל.

את המאבק הפוליטי נגד החרם מארגנת שגרירות ישראל בלונדון בתיאום עם משרד החוץ ובסיוע הארגונים היהודיים המקומיים, אך יש מקום לפעולות גם בחזית האקדמית והמחקרית. פרופ' ניומן  יתרום לקידום ולחיזוק הקשרים האקדמיים בין מדעני שתי המדינות. בין השאר יביא חוקרים ישראלים לאי הבריטי ויארגן ביקורי גומלין של חוקרים בריטים במוסדות אקדמיים ישראליים, יארגן כנסים משותפים ויצור קשרי מחקר חדשים בין המדינות. זהו אחד הביטויים לפעילותו החשובה של ארגון ה-IAB  ( INTERNATIONAL ADVISORY BOARD
FOR ACADEMIC FREEDOM, שהוקם לפני מספר שנים כדי לייצג את המוסדות האקדמיים הישראליים ברחבי העולם. בוועד המנהל של IAB פועל נציג בכיר מכל אחד מן המוסדות להשכלה גבוהה בישראל. פרופ' צבי הכהן מאוניברסיטת בן-גוריון, יו"ר הוועדה המתאמת של ארגוני הסגל האקדמי בישראל, פעיל בארגון זה, ואף כתב מכתב-מחאה לעמיתיו באיגוד הבריטי.

ניומן, יליד אנגליה, היה הפרופסור הישראלי היחיד שנכח באותו כינוס של ארגון המרצים הבריטי שהתקיים בעיירת-החוף בורנמות לפני מספר חודשים, כאורחו של איגוד TUFI
 (Trade Union for Israel), שבמהלכו התקיימה הצבעה והתקבלה ההחלטה הבעייתית מבחינת ישראל. "ראוי לציין שהניסיון להטיל את החרם בא מכיוונו של ארגון המרצים בלבד, ברובם המכריע חוקרים זוטרים שעיקר זמנם מוקדש לפעילות פוליטית ולא מחקרית, והוא בניגוד לרצונן של האוניברסיטאות הבריטיות ושל הממשלה הבריטית", אומר פרופ' ניומן. גם כלי-התקשורת הבריטיים שלא נחשבים כאוהדים נלהבים מדי של ישראל, יצאו ברובם נגד הצבעתם של חברי איגוד המרצים. 


לאחרונה, ליווה דייוויד את שרת החינוך, יולי תמיר, בחלק מפגישותיה עם ראשי האוניברסיטאות הבריטיות בלונדון, כולל ראשי Russell group , ארגון המאגד את עשרים האוניברסיטאות החשובות ביותר בבריטניה, ובתוכן אוקספורד, קיימברידג' ולונדון. באותן הזדמנויות מחו אנשי אקדמיה בריטים בכירים נגד הפגיעה המסתמנת בחופש האקדמי ובטוהר המחקר, והביעו את נכונותם לסייע לחיזוק הקשרים המחקריים והמדעיים בין בריטניה וישראל.

"נסיונם של חברי ארגון המרצים הבריטי לבסס את טיעוניהם על מדיניותה הפוליטית של מדינת ישראל בשטחים כמקפצה להטלת חרם אקדמי עלינו אינן אלא תירוץ קלוש, במיוחד שיש בעולם הרבה מדינות  שפוגעות בצורה חמורה בזכויות האדם של אזרחיהן.אבל זה לא מעניין את איגוד המרצים", אומר פרופ' ניומן. "עובדה שרובם המכריע של האקדמאים הבריטים, ללא קשר לעמדותיהם הפוליטיות לגבי ישראל, מתנגדים בנחרצות לניסיון זה. הסתייגות דומה מן היוזמה האנטי-ישראלית הביעו אנשי אקדמיה בכירים ברחבי העולם, חלקם הגדול זוכי פרס נובל למדע".  חשוב לציין גם שרובם המכריע של המרצים הישראלים, ללא קשר לעמדותיהם הפוליטיות, מתנגדים לשימוש בחרם ככלי לניגוח פוליטי. גם אם הם חושבים, כמו פרופ' ניומן עצמו, שאנשי אקדמיה צריכים להגן על זכויותיהם האקדמיות של עמיתיהם ברשות הפלסטינית.
 
 
הרבה חוקרים התומכים בהטלת החרם מתעלמים במתכוון מן העובדה שחלק גדול משיתוף הפעולה המחקרי של ישראלים עם פלסטינים מתבצע דווקא בין כותלי המוסדות האקדמיים בישראל, ושהאוניברסיטאות מספקות את המרחב הפתוח והידידותי ביותר למגעים כאלה. פרופ' ניומן עצמו ממשיך לנהל פרויקטים מן הסוג הזה, והוא מתגאה בפרויקט הממומן על-ידי הקהיליה האירופית במסגרת תוכנית Partnership for Peace, שבמסגרתו קבוצות של מורים דתיים, מן המגזר היהודי והמגזר הפלסטיני, משתתפים בסדנאות על נושאים מהותיים, כגון הפוליטיקה של המזרח התיכון, האיסלאם, והיהדות והבנת ה"אחר" במקורות דתיים. בסיומה של שנת הלימודים האחרונה נפגשו שתי הקבוצות בטורקיה לשבוע אינטנסיבי של דיונים והעמקת ההיכרות. "התוכנית לא מתיימרת לשנות את העמדות הפוליטיות של אף אחד מן המשתתפים, אבל מעניקה מידע על 'האחר' ומציגה אותו כבן-אנוש שיש לנהל איתו שיג ושיח", אומר פרופ' ניומן. "אפילו בתקופות קשות כאלה הצלחנו לשבור במקצת את הקיפאון והחששות ההדדיים". הפרויקט מנוהל על-ידי המזרחן יוחנן צורף, המתמחה בחקר החברה  הפלסטינית ובחינוך לדו-קיום בין אוכלוסיות דתיות

בתמונה:פרופ' דיוויד ניומן. צילם:דני מכליס

הדפסה   שלח לחבר

עוד כתבות

תגובות

סה"כ 0 תגובות
מאת
כותרת
תוכן
בחזרה לדף המגזין הראשי
האם אתה מרוצה מהמסלול בו אתה נמצא
שלח
אתר פרופסור הינו אתר לסטודנטים ובוגרים הכולל תוכן אקדמי רב מסוגים שונים: עבודות אקדמיות, מבחנים, סיכומים, מלגות, תרגומים, בנוסף ניתן ליהנות ממגוון מלגות ומכירת תוכן אקדמי.