False זכויות הסטודנטים הנכים בישראל
פרופסור

זכויות הסטודנטים הנכים בישראל

העלאת המודעות לקשיים עמם מתמודדים סטודנטים נכים ובעלי מוגבלויות הנה שלב ראשון בדרך למימוש מלא של זכויותיהם של סטודנטים אלו. היכנסו והכירו את הזכויות.

מערכת פרופסור | 12.02.2017
זכויות הסטודנטים הנכים בישראל

אגודות הסטודנטים מקפידות על מימוש זכויות הסטודנטים הנכים בישראל. במאמר הבא נפרט על זכויות הנכים והדרכים לדרוש אותן.

 

החוק הישראלי מגדיר מספר זכויות בסיסיות אשר ניתנות לאנשים נכים ובעלי מוגבלויות – כל אדם אשר מגבלה פיזית, קוגניטיבית או נפשית מונעת ממנו לתפקד באופן תקין. בין אם מדובר בנכות מולדות או כזו שקרתה במהלך החיים, אותו אדם זכאי להתאמות ולשמירה על זכויותיו הבסיסיות גם בין כותלי האוניברסיטה. אגודות הסטודנטים פועלות בשיתוף עם הנהלות האוניברסיטאות והמכללות לצורך מימוש מלא של כלל זכויות הסטודנטים הנכים בארץ.

 

סיוע כלכלי במלגות ובמימון לימודים אקדמיים

 

בהתאם לאחוזי הנכות, ניתן לקבל סיוע בכל הנוגע למימון הלימודים האקדמיים. חלק מן הסטודנטים הנכים יהיו זכאים למלגות כספיות שיסייעו להם להתמודד עם העול הכבד של מימון השכלה גבוהה בישראל. במידה והאוניברסיטה עצמה אינה מקצה מלגה שכזה, ישנם כמובן גם גופים פרטיים שמציעים מלגות מסוג זה לאוכלוסיית הסטודנטים הנכים.

 

הזכות למרחבים מונגשים בתוך האוניברסיטה

 

כאשר סטודנט מן השורה מסתובב לו ברחבי הקמפוס, עובר מכיתה לכיתה או נכנס לרגע לתא השירותים – הוא לרוב אינו נותן את הדעת לגבי מידת נגישותו של אותו מרחב. סטודנטים אשר מתניידים עם כיסאות גלגלים אינם יכולים להרשות לעצמם להתעלם מכך. כיתה או אולם שמחייבים לעלות או לרדת אליהם במדרגות לא מאפשרים לסטודנטים עם כיסאות גלגלים להשתתף בהרצאה המועברת באותו מרחב. לפיכך, כל קורס אליו רשום סטודנט שזקוק להנגשת המרחב חייב להתקיים במקום נגיש ופשוט להגעה.

 

זכויות לסטודנטים חירשים וכבדי שמיעה

 

סטודנטים חירשים וכבדי שמיעה זכאים להטבות שיסייעו להם להתמודד עם מגבלה זו. בין התאמות אלו, יכולים הסטודנטים לקבל שירותי תרגום המותאמים לאנשים חירשים, וכן שירותי תרגום המותאמים לאנשים חירשים ועיוורים גם יחד. כמו כן, זכאים סטודנטים אלו לקבלת ליווי אישי צמוד ולשירותי תמיכה אקדמיים.

 

זכויות לסטודנטים עיוורים או לקויי ראייה

 

סטודנטים עיוורים או לקויי ראייה כבדים זכאים למגוון רחב של התאמות בתחום האקדמי. סטודנטים אלו זכאים לשירותי הקראה – החל מהקראת בחינות ועד הקראת מאמרים הנכללים בחומרי החובה לקורס מסוים. כמו כן, הם זכאים להתאמה של עמדת מחשוב מונגשת ומותאמת להם, כדי שיוכלו להיעזר גם בשירותים הממוחשבים והמקוונים של האוניברסיטה.

 

גם לבעלי נכויות נפשיות מגיעות הטבות והתאמות

 

לא כל נכות חייבת להתבטא בצורה פיזית. קיימות כמובן גם נכויות נפשיות, הידועות בציבור בתור מוגבלויות נפשיות. גם סטודנטים אשר מתמודדים עם נכויות אלו זכאים להטבות ולהתאמות מצד האוניברסיטה – החל מליווי של חונך צמוד וכלה בהתאמות במבחנים ובהגשת עבודות.

 

זכויות הסטודנטים הנכים במוסד הלימודים שלכם מופרות?

 

במידה ואתם לומדים במוסד להשכלה גבוהה בו חלה הפרה של זכויות הסטודנטים הנכים – אל תהססו לדווח על כך לאגודת הסטודנטים או לגורם האחראי בפקולטה שלכם. האוניברסיטה או המכללה מחויבת לדאוג למימוש זכויות סטודנטים אלו, ואינה יכולה להתחמק מכך. המאבק הציבורי של נכים ובעלי מוגבלויות בישראל לא פוסח גם על הקמפוסים, ונותר רק לקוות שלא ירחק היום בו המאבק על זכויות אלו לא יהיה נחוץ עוד. 

הדפסה   שלח לחבר

עוד כתבות

בחזרה לדף המגזין הראשי
האם אתה מרוצה מהמסלול בו אתה נמצא
שלח
אתר פרופסור הינו אתר לסטודנטים ובוגרים הכולל תוכן אקדמי רב מסוגים שונים: עבודות אקדמיות, מבחנים, סיכומים, מלגות, תרגומים, בנוסף ניתן ליהנות ממגוון מלגות ומכירת תוכן אקדמי.