False דגשי בטיחות במעבדות לקרינה באוניברסיטה
פרופסור

דגשי בטיחות במעבדות לקרינה באוניברסיטה

אם באוניברסיטה אתם נמצאים במעבדות קרינה, תדעו שחשיפה מרובה לקרינה מסוכנת לכם ולגופכם. כדאי מאוד לדעת להיזהר ולשמור על עצמכם. במאמר נציג דגשים חשובים. היכנסו.

מערכת פרופסור | 26.01.2017
דגשי בטיחות במעבדות לקרינה באוניברסיטה

אוניברסיטאות רבות כיום עוסקות במחקרים בנושא האטום. מחקר האטום הינו מחקר משמעותי להתפתחות המדע אך הוא מלווה במספר סכנות. אחת הסכנות השכיחות ביותר היא פגיעה מקרינה רדיאוקטיבית, פגיעה אשר עלולה לגרום להתפתחות גידולים סרטניים בגוף.

 

מהי קרינה רדיואקטיבית ?

 

קרינה רדיואקטיבית בהגדרתה הינה תהליך שבו באופן ספונטני משתנה גרעין אטום לא יציב לגרעין חדש, שינוי יוצר את הקרינה הרדיואקטיבית. היא ידועה ביכולת שלה לגרום ליינון כלומר הוצאה של אלקטרון מהאטום. בתהליך היינון מאבדת את האנרגיה שלה והוא זה אשר גורם לנזק לאדם. קיימות מספר סוגים  אך כולם מסוכנות לאדם לטווח רחוק. כאשר רוצים לעבוד עם קרינה ישנם דגשים בטיחות רבים שחייבים לדעת. העבודה עם קרינה כזאת היא בלתי נמנעת וחשובה מאד למחקר ולכן צריך להשמר ככל שאפשר. היא מאד מסוכנת אך החשיפה אליה הכרחית על מנת שהאנושות תוכל להתפתח. היום גם ישנם דרכים לצמצם את הסכנות באמצעות אמצעי בטיחות שונים, האופציה לצמצם את הנזקים מאפשר למדענים ולחוקרים להתקדם בחקר האטום. חקר האטום הינו חשוב ומשמעותי, גילויים בתחום האטום שינו את חיי האנושות מספר פעמים.

 

הנזק האפשרי מהקרינה הרדיואקטיבית

 

לחשיפה לקרינה רדיואקטיבית יש סכנות רבות, המקרה הגרוע ביותר הוא מוות במקום, מקרה זה יכול להגרם על ידי חשיפה לעוצמה גבוהה מאד בכל הגוף. חשיפה חד פעמית של כל הגוף לקרינה יכולה גם לגרום למוות תוך חודש. חשיפות לרמה נמוכה יותר יכולה לגרום לנזק מושהה, נזק המושהה השכיח ביותר הוא תחלואה במחלת הסרטן ואף מוות ממחלה זאת תוך מספר שנים. בעקבות הסכנות הרבות פותחו על ידי מדענים מספר עקרונות מנחים לחשיפה. עקרונות אלו דואגות שלא תהיה חשיפה ללא סיבה והם: בכל חשיפה צריך שיהיה תועלת לאדם, לכל חשיפה חייבת להיות הצדקה מסויימת, החשיפות התעסוקתיות יהיה ברמה נמוכה מאד כך שבכל מקרה לא יגרם נזק מיידי ויוקטן כמה שאפשר הנזק המושהה. בהנחיית עקרונות אלו מנסים למנועה חשיפות ללא סיבה לקרינה וכך נמנע מוות מיותר.

 

איך נשמור על גופנו?

 

מחקר האטום הינו חשוב לאנושות, והעבודה עם קרינה רדיואקטיבית היא בלתי נמנעת. היא יכולה לגרום לסכנות רבות לנחשפים אליה. על מנת להמשיך לבצע מחקרים בתחום פותחו הנחיות איך להישמר מהאנרגיה הרדיואקטיבית. ראשית יש לזכור שמדובר בנו, האנשים שיבצעו את המחקר ולכן אנו נושאים את האחריות להגנה שלנו. שנית יש להקפיד באופן תמידי על נהלי העבודה שנקבעו. כדאי להקטין את החשיפה עלינו לעבוד עם כמות קטנה עד כמה שניתן של חומר רדיואקטיבי, זמן העבודה חייב להיות קצר ככל שניתן, חובה לעמוד כמה שיותר רחוק ממקור הקרינה ולהציב מיגון מסויים ביננו לבין הקרינה. חובה להתאים את המיגון לסוג (למשל עופרת לקרינת גמא). באמצעות מימוש ההוראות האלה נוכל להישמר עד כמה שאפשר.

 

יש לנקוט באמצעי בטיחות

 

הקרינה היא מסוכנת וכיום אי אפשר למנוע את הנזקים שהיא עלולה לגרום, אבל, אפשר לצמצם נזקים אלו משמעותית. באמצעות עבודה נכונה על פי הכללים והוראות הבטיחות נוכל לצמצם את הנזקים שעלולים להתרחש בעבודה עם קרינה חזקה. באמצעות עבודה נכונה ושמירה על הוראות הבטיחות נוכל לקדם את המדע מבלי חשש לפגוע בעצמנו. 

הדפסה   שלח לחבר

עוד כתבות

בחזרה לדף המגזין הראשי
האם אתה מרוצה מהמסלול בו אתה נמצא
שלח
אתר פרופסור הינו אתר לסטודנטים ובוגרים הכולל תוכן אקדמי רב מסוגים שונים: עבודות אקדמיות, מבחנים, סיכומים, מלגות, תרגומים, בנוסף ניתן ליהנות ממגוון מלגות ומכירת תוכן אקדמי.