False הנגשת קמפוס האוניברסיטה לנכים
פרופסור

הנגשת קמפוס האוניברסיטה לנכים

כל מוסד לימודי בישראל חייב להיות נגיש לנכים ובעלי מוגבלויות. אם הקמפוס בו אתם לומדים אינו נגיש היכנסו למאמר ולמדו איך ניתן לבצע הנגשה ולמי פונים בעניין זה.

מערכת פרופסור | 21.08.2016
הנגשת קמפוס האוניברסיטה לנכים

כל מרכז אקדמי, אוניברסיטה או מכללה בישראל צריכים לחרוט על דגלם את הנגישות לנכים ובעלי מוגבלויות, בין אם מדובר על סטודנטים עם פרוטזה לרגל או על מרצים בכיסא גלגלים. בנוסף, יש שורה ארוכה של תקנות שקובעות כיצד ניתן להתאים מוסדות מן הסוג הזה לנכים.

 

יש חוק במדינת ישראל הקובע זכויות מיוחדות לסטודנטים עם מוגבלויות והוא מתייחס לכל סוגי המוסדות הציבוריים, לרבות אוניברסיטאות ומוסדות השכלה גבוהה. מוסד לימודים בישראל חייב לשים דגש על הדאגה לרווחת הסטודנטים ובין היתר גם את הנגישות לנכים ובעלי מוגבלויות. הנגישות צריכה לבוא לידי ביטוי בכל חלקי הקמפוס: החל מהכניסה, דרך הכיתות ועד אזורי ההפסקות, המנוחה והקפיטריות.

 

איך מבטיחים נגישות מלאה?

יש שני עקרונות מנחים למושג נגישות בקמפוסים ובמוסדות לימוד:

 

א. נגישות פיזית – זו נגישות שמבוססת על בניית סביבה פיזית חדשה. כמו כן, ניתן לשנות את הסביבה הקיימת כדי להתאים אותה עבור סטודנטים עם פרוטזה לרגל, נכים בכיסא גלגלים, מבוגרים וקשישים עם מקלות הליכה וכן הלאה. המטרה של נגישות פיזית היא שאנשים עם סוגים שונים של מוגבלות יוכלו להגיע ולהיכנס אליה, באופן עצמאי או בסיוע של אדם אחר.

 

ב. נגישות לשירות – זהו סוג מיוחד של נגישות ובו מתאימים את אופן מתן השירות ואת אספקת אמצעי שירותי העזר לאנשים שונים. כך ניתן לאפשר לכל אדם לקבל מידע שניתן או מופק בקמפוס, או כדי שיוכל להשתתף בתכניות ובפעילויות השונות. הדוגמה הכי טובה לנגישות לשירות הן הקרנת סרטים בליווי כתוביות עבור אנשים כבדי שמיעה.

 

איך מבצעים הנגשה לסטודנטים?

סטודנטים עם מוגבלות יכולים ליהנות מהנגשה מלאה של קמפוסים במוסדות לימוד מסוימים. הנה לדוגמא מספר סוגי שירותים בולטים:

- חדרי לימוד אישיים שמצוידים בציוד עזר ממוחשב לעיוורים ולקויי ראייה

- ספריה עם חומרים מוקלטים, ספרי ברייל וחומרים בגופן מוגדל

- סיוע בבחינות על ידי הקראה, שכתוב או מחשב

- קורסים להתמצאות בסביבה נגישה

- פעילות תעסוקתית לסטודנטים בעלי מוגבלות

 

היעזרו בנציגי אגודת הסטודנטים

מלבד האמור לעיל, יש לציין את האפשרות של פנייה לנציגי הקמפוס בבקשה להנגשת אזורים מסוימים. כדאי גם לשמור על קשר עם נציגי אגודת הסטודנטים ולהתייעץ איתם לגבי הבעיות הנפוצות. סטודנטים בעלי מוגבלויות יכולים להמליץ על דרכים מסוימות להנגשת הקמפוס ולסייע לעוד עשרות אלפי אנשים שיגיעו אחריהם.

 

מי אחראי על הנגשת האוניברסיטה?

בסופו של דבר, התאמת מוסדות אקדמיים לבעלי מוגבלויות נמצאת בתחום האחריות של הסגל והדרג המנהלי. יש גופים רשמיים שמפקחים על הנגשת מקומות כאלה וניתן גם להיעזר בהם לטובת השגת תקציב. את ההנגשה מבצעים בפועל באמצעות עובדי האוניברסיטה או חברה חיצונית. אפשר להתרשם מפרויקטים של הנגשת מוסדות אקדמיים נוספים ברחבי העולם, או להתאים את הסביבה הפיזית הקיימת לצרכים ספציפיים של הסטודנטים. 

הדפסה   שלח לחבר

עוד כתבות

בחזרה לדף המגזין הראשי
האם אתה מרוצה מהמסלול בו אתה נמצא
שלח
אתר פרופסור הינו אתר לסטודנטים ובוגרים הכולל תוכן אקדמי רב מסוגים שונים: עבודות אקדמיות, מבחנים, סיכומים, מלגות, תרגומים, בנוסף ניתן ליהנות ממגוון מלגות ומכירת תוכן אקדמי.