False כיצד לבחור התמחות לתואר במשפטים?
פרופסור

כיצד לבחור התמחות לתואר במשפטים?

סטודנטים למשפטים עומדים בפני הדילמה הקשה והחשובה של בחירת התמחות. המאמר הבא יעזור לכם למצוא את הכיוון שלכם ואת הדרך המקצועית המתאימה לכם ביותר.

מערכת פרופסור | 21.04.2016
כיצד לבחור התמחות לתואר במשפטים?

תקופת ההתמחות (סטאז') היא בין השלבים החשובים ביותר בתהליך ההכשרה המורכב והמאתגר של סטודנטים למשפטים. זוהי התקופה שבמהלכה ניתן סוף סוף להכיר את הצדדים השונים של המקצוע, שפשוט לא ניתן להכיר במהלך הלימודים התיאורטיים ולמעשה זהו הזמן היחיד שבו אפשר לצבור ניסיון מעשי בתחום, לפני היציאה ל"עולם האמיתי".

 

אם אתם עומדים כעת לפני ההתלבטות הגדולה מכולן ומתקשים לבחור תחום התמחות, אנחנו שמחים לבשר לכם שהגעתם למקום הנכון. במאמר שלפניכם נספק לכם מידע חשוב שיסייע לכם לעשות מעט סדר בדברים לקראת ההחלטה הנכונה ביותר עבורכם באופן אישי.

 

פרטי או ציבורי?

מקום ההתמחות הבולט ביותר במגזר הציבורי הוא כמובן משרד המשפטים ויחידותיו ברחבי הארץ. בנוסף, ניתן להתמחות במגזר הציבורי גם בבתי המשפט השונים (שלום, מחוזי ועליון) אליהם לרוב מתקבלים בעיקר הסטודנטים המצטיינים בכל מחזור. מעבר לכך, יכולים מתמחים המעוניינים לעבור התמחות במגזר הציבורי לבחור להתמחות גם בעיריות, משרדי ממשלה או בכנסת.

המגזר הפרטי לעומת זאת מורכב בעיקר מחברות המגייסות מתמחים למחלקות המשפטיות שלהן וכמובן משרדי עו"ד גדולים וקטנים כאחד. באופן עקרוני העבודה במגזר הציבורי קרובה יותר למהות של עריכת הדין כשלמשל מתאפשר למתמחים להופיע לבדם בבית המשפט. במגזר הפרטי בדרך כלל העבודה אינטנסיבית יותר ואף סיזיפית לעתים, אך נחשבת ליציבה ובטוחה יותר. מעבר לכך, במגזר הפרטי הסיכוי להשתלב לאחר סיום ההתמחות במשרד גבוה יותר.

יש לציין עוד כי ישנם גם הבדלים בין המגזרים הקשורים לשכר, שכן במגזר הפרטי השכר בתקופת ההתמחות גבוה יותר באופן משמעותי.  

 

הצמדה או פול?

בגדול ישנן שתי גישות מרכזיות בתחום ההתמחויות במשרדים הפעילים כיום בישראל. הגישה הראשונה נקראת הצמדה, שכן במהלכה "מצמידים" את המתמחה לעורך דין בכיר אחד למשך כל תקופת ההתמחות. לגישה השנייה קוראים פול, כיוון שבדרך העבודה הזו, המתמחה פועל בתוך מחלקה מסוימת, אך לא עובד בצמוד לעורך דין אחד בלבד.

מטבע הדברים לכל אחת מהגישות ישנם יתרונות וחסרונות שחשוב להכיר. כך לדוגמה בחירה בגישת ההצמדה טומנת בחובה סיכון רציני מאוד שכן אם לא תיווצר כימיה טובה בין המתמחה לעורך הדין, רוב הסיכויים שההתמחות לא תהיה נעימה במיוחד. מצד שני, אם יתמזל מזלו של המתמחה ולאורך ההתמחות יתפתח קשר חיובי עם עורך הדין הבכיר, הרי שייתכן מאוד שעתידו המקצועי במשרד, מובטח.

היתרון המרכזי בשיטת הפול בא לידי ביטוי בכך שהמתמחה נחשף לשיטות העבודה של מספר עורכי דין ולא רק לשיטת העבודה של עורך דין ספציפי אחד. כמו כן במסגרת התמחות בגישת הפול, המתמחה זוכה להכיר לא מעט אנשי מקצוע וליצור קשרים שעשויים לשרת אותו בעתיד.

 

השקיעו זמן בשיחות עם עורכי דין צעירים וותיקים

הדבר החשוב ביותר שחשוב להבין לפני שבוחרים תחום התמחות, הוא שלא ניתן לקבל החלטה מבלי שעושים לא מעט שיעורי בית וחוקרים את התחום מכל כיוון אפשרי. הזכרנו כי סטודנטים רבים מגיעים לשלב שבו עליהם לבחור תחום התמחות כשהם עמוסים במידע תיאורטי שגורם להם לבלבול ולכן לא מצליחים לקבל החלטה בקלות. אי לכך, הרשו לנו להציע לכם לזנוח לרגע את הספרים ואת הפרטים הטכניים ופשוט ליצור קשר עם עורכי דין הפעילים בתחומים השונים ונסו להרגיש האם התיאורים הקשורים לעבודה היומיומית שלהם, מלהיבים אתכם ומעוררים בכם רצון להתמחות בתחום מסוים.

חשוב ביותר לקבל פרספקטיבה כמה שיותר רחבה ולנהל כמה שיותר שיחות עם כמה שיותר עורכי דין הפועלים בכמה שיותר תחומים. כל זה נכון ורלוונטי גם עבור אלו שהגיעו לתואר עם דעה מוצקה לגבי התחום המתאים להם ביותר. כך לדוגמה גם אם מאז ומעולם חלמתם לתפקד על תקן עורך דין צבאי, ייתכן שלאחר עבודת מחקר מעמיקה וניהול שיחות עם אנשי מקצוע שעובדים בתחום, תגלו שדווקא עורך דין צבאי הוא לא בדיוק התפקיד המתאים עבורכם וכי החלום הישן כבר אינו רלוונטי עבורכם. בהצלחה!

הדפסה   שלח לחבר

עוד כתבות

בחזרה לדף המגזין הראשי
האם אתה מרוצה מהמסלול בו אתה נמצא
שלח
אתר פרופסור הינו אתר לסטודנטים ובוגרים הכולל תוכן אקדמי רב מסוגים שונים: עבודות אקדמיות, מבחנים, סיכומים, מלגות, תרגומים, בנוסף ניתן ליהנות ממגוון מלגות ומכירת תוכן אקדמי.