False לימודי גנטיקה רפואית
פרופסור

לימודי גנטיקה רפואית

תחום הגנטיקה הרפואית תופס תאוצה בעולם הרפואה, והתפתחותו מעלה שלל שאלות אתיות

צוות המערכת | 13.03.2016
לימודי גנטיקה רפואית

הישגי האנושות במאה השנה האחרונות היו כבירים. ההגעה לירח, ניצול העוצמה הגרעינית לצרכים שונים, רישות המדינות בתשתיות תחבורה, פיתוח רשת האינטרנט המאחדת את כלל האנושות ועוד. יש הסוברים, כי בשנים האחרונות חלה האטה מסוימת בקצב התגליות המדעיות, ושהפיתוחים האחרונים בעצם נבנים על יסודות גילויים ישנים יחסית. הסוברים כך, שוכחים את אחד הגילויים החדשים ביותר, גילוי אשר דרש מאמץ חובק עולם ועבודה משותפת של מדענים מעשרות מדינות, ריצוף הגנום האנושי. הקוד הגנטי האנושי מכיל את כלל המידע הנחוץ ליצירתו והפעלתו של בן אדם, הבנתו של הקוד הזה מאפשרת לנו מבחינה רפואית, לאבחן את הפוטנציאל הגולמי בכל אחד בשלל תחומים, ואת הסבירות למחלות ומומים שונים שיתפתחו במהלך השנים. יכולת זו, אשר עם פיתוח הטכנולוגיה הולכת והופכת זולה יותר, מעלה מספר עצום של סכנות ושאלות בתחום האתיקה שיש לתת עליהן את הדעת. האם אנו באמת מעוניינים לבצע סלקציה לפני לידה לפי הקוד הגנטי של הילוד? האם מוטלת על הרופאים החובה לדווח לאדם על סיכוי קרוב לוודאי לסבול ממחלה מסכנת חיים או שעדיף שיחייה את חיו בלי לדעת? שאלות אלה טרם זכו למענה מוחלט מהחברה, ולכן כרגע תחום הגנטיקה הרפואית הולך בין הטיפות, ומתרכז בתחומים אשר בהם קיים קונצנזוס חברתי רחב.

 

מתי נעשה שימוש בייעוץ וטיפול בתחום הגנטיקה הרפואית

כאמור, תחום הרפואה הגנטית מתפתח באופן מהיר ביותר בשנים האחרונות. ההכשרה לעוסק בתחום מחייבת מעבר של שנתיים לפחות של סטאז' במעבדה גנטית מוכרת (לאחר לימודים אקדמאים מתאימים), ולאחר מכן מעבר של בחינות הסמכה ממשלתיות. ההתפתחות המהירה של התחום מחייבת את העוסקים במלאכה לעדכון מתמיד של הידע שלהם בסדנאות שונות, ובקריאה שוטפת אודות החידושים והגילויים האחרונים. בשל הסיבוך האתי אשר נושא עמו תחום הרפואה הגנטית, כיום מתבצע בה שימוש בעיקר למטרות בדיקות לפני הריון, ולבדיקות תוך כדי ההיריון כגון בדיקת מי שפיר. הבדיקות הנפוצות בתחום כוללות:

  • בדיקת מי שפיר: במי השפיר בהם שוהה העובר ברחם, נמצאים תאים של העובר עצמו צפים. בבדיקת מי שפיר, נלקחת דגימה של תאים אלה המגודלים במעבדה, ונבדקים לגילוי אי נורמליות במספר הכרומוזומים ( סלילים המכילים עליהם את הקוד הגנטי של העובר) העשויה להעיד על תופעות כגון תסמונת דאון, ובמקרים בהם יש חשש למחלה גנטית מסוימת ניתן לבצע בחינה מעמיקה של הגנום של העובר ולבדוק האם הוא סובל ממנה.
  • בדיקת שקיפות עורפית: בדיקה זו נועדה לאבחון תופעות שונות בעובר, בין השאר תסמונת דאון. בדיקה זו מתבצעת באמצעות אולטרסאונד, ובודקת את כמות הנוזלים בעורף העובר אשר אמורים להתנקז עד לשבוע ה15 בעובר בריא.

 

ייעוץ גנטי לפני הריון עשוי להיות רב משמעות לגורל משפחתכם. חשוב לבצע את האבחון על ידי רופא או איש מקצוע בתחום הגנטי בעל ניסיון רב שנים, ומיומנות רבה. 

הדפסה   שלח לחבר

עוד כתבות

בחזרה לדף המגזין הראשי
האם אתה מרוצה מהמסלול בו אתה נמצא
שלח
אתר פרופסור הינו אתר לסטודנטים ובוגרים הכולל תוכן אקדמי רב מסוגים שונים: עבודות אקדמיות, מבחנים, סיכומים, מלגות, תרגומים, בנוסף ניתן ליהנות ממגוון מלגות ומכירת תוכן אקדמי.